Face & Body Art Festival Serbia

Face & Body Art Festival Serbia, 12. i 13. oktobar, Beogradski sajam

Tradicionalni međunarodni kongres i sajam kozmetike koji se svake godine održava u Beogradu, ove godine je po prvi put bio domaćin Face & Body Art Festivala.
Festival je održan u Hali 2 Beogradskog sajma. Učestvovali su takmičari kako iz zemlje i regiona tako i poznati umetnici iz inostranstva. Oni su se svojom tehnikom, znanjem i maštom takmičili i prikazali publici i žiriju pravi spektakl. Škola mode i lepote iz Niša je jedina škola u Srbiji čiji su učenici pokazali svoje umeće u ovoj popularnoj umetnosti. Tema takmičenja je bila “Čarobni svet bajki”. Prvog dana festivala održano je takmičenje u oslikavanju tela ( Body painting) ,a drugog dana festivala održano je takmičenje u oslikavanju lica ( Face painting).

Prvi dan festivala, Body Painting

Postoji nekoliko različitih tehnika pri izradi ručno crtanje po telu četkicama i sunđerima, zatim erbrašom ili vazdušnim pištoljem kojim se boja na telo nanosi preko šablona, kao i specijalni efekti koji kombinuju sve ove ali i neke druge tehnike i materijale.
Takmičenje je okupilo 15 takmičara koji su tokom šest sati imali mogućnost da kompletiraju rad na zadatu temu. Učenik četvrtog razreda Škole mode i lepote Filip Cvetković osvojio je sedmo mesto. Oslikavanje tela počelo je u 11 sati ujutru, kada su modeli, uglavnom nagi ili samo u donjem vešu, došli do označenih pultova na kojima je bilo pregršt šminke, četkica, šljokica, perja... koje su šminkeri planirali da upotrebe. Najvažnije je da se celo telo zaokruži jednom temom, da i leđa, grudi, svaki deo "priča" istu priču.

Drugi dan festivala, Face Painting

Drugog dana festivala održano je takmičenje u oslikavanju lica, a konkurencija je bila podjednako velika kao i prvog dana. Učenici Škole mode i lepote 13. oktobra, drugog dana festivala postigli su sledeće rezultate:

  takmičar: VI mesto Ksenija Stojanović učenica IV razreda / Scenski masker i vlasuljar asistent: Jelena Stojanović učenica IV razreda / Scenski masker i vlasuljar model: Ana Ivanović <-ul>
   takmičar: IX mesto Senka Vujčić učenica IV razreda / Scenski masker i vlasuljar model: Tamara Vujčić <-ul>

   Žiri Festivala u Beogradu činili su: pevačica Ivana Selakov, muzičar Marko Kon i predsednik WBA (World BodyPainting Asocijacije) Aleks Barendreg. Pravilnik takmičenja je preuzet od WBA i bazira se na dugogodišnjem iskustvu održavanja svetskog prvenstva. Žiri je ocenjivao više stvari, a na kraju su se sabirani bodovi. Sve je bitno: ideja, kvalitet crteža, kako su realizovani, kojim tehnikama, da li se radi kvalitetnim bojama , kako model nosi kreaciju, jer nije umetnik samo onaj ko je crtao već i onaj ko je crtež na sebi “nosi". Umetnici kreiraju, ali su modeli ti koji daju dinamiku svakom radu.

   Festival je pružio dobru atmosferu i zabavu za posetioce. Takmičenje je bilo otvoreno za publiku koja je mogla da gleda proces kreiranja postavke od početka do kraja. Nakon žiriranja usledila je prezentacija radova.
   Održano je i 14. takmičenje u šminkanju u organizaciji studia MARTINIA - FACE AND BODY ART u okviru sajma "DODIR PARIZA" 13.10.2013. Ovo takmičenje je posvećeno sećanju na čoveka iz sveta scenske maske i šminkanja u avangardnom i stručnom smislu pa je redovnom nazivu takmičenja dodata posveta: "MEMORIJAL IVANA KUKULJA".

   Filip Cvetković osvojio je III mesto u kategoriji Fantasy šminka. Učenica trećeg razreda naše škole Tamara Stojiljković pokazala je rad u kategoriji “ Face and Body art- lica i torzoa”. Nažalost nije bilo takmičenja zbog nedostatka konkurecije. Ipak nisu izostale pohvale i nagrade koje su upućene Tamari i njenoj drugarici Divni Pajić koja je strpljivo pozirala. Učenike za takmičenje pripremale nastavnice praktične nastave: Danijela Jovanović, Tanja Dimitrijević, Milica Denčić.

   Kliknite ovde da biste videli još slika.

   Tanja Dimitrijević nastavnik praktične nastave