Lečenje umetnosti 2013

Lečenje umetnosti 2013

ŠKOLA MODE I LEPOTE DEO KULTURNE (R)EVOLUCIJE

U subotu, 2. novembra u 12.00 časova na Trgu Kralja Milana održana je, prva po redu, manifestacija „Lečenje umetnosti 2013“, u organizaciji Udruženja mladih umetnika Niša „Mladunis“.

Glavna ideja manifestacije bila je okupljanje, prezentacija i promocija mladih umetnika Niša, umetničkih ansambala, pozorišta, horova, omladinskih organizacija, škola, kao i svih pojedinaca koji se bave nekom vrstom umetnosti.

Dvočasovni program obuhvatio je: postavljanje štandova omladinskih i humanitarnih organizacija;,koreografije folklornih ansambala i plesnih grupa; prezentaciju mladih slikara i književnika; kostimiranje i performans mladih glumaca; promociju Škole mode i lepote, promociju neafirmisanih bendova; učešće mladih horova.

Škola mode i lepote jedna je od dve škole koje su se priključile ovoj manifestaciji. Scenski maskeri i vlasuljari (učenici trećeg i četvrtog razreda) imali su priliku da kroz izradu scenske šminke pokažu svoj talenat i pomognu u „lečenju umetnosti“. Učenici su se najpre šminkali međusobno, a zatim na oduševljenje slučajnih prolaznika, šminkali i sve one koji su želeli da bar za trenutak budu klovnovi, fantazi ili karakterni likovi. Nastavnice scenske šminke i vlasuljarstva,Milica Denčić i Tanja Dimitrijević, bile su zadužene za organizaciju i aktivnost učenika.Simbol manifestacije bile su bolničke maske koje su nosili svi učesnici, i koje su se delile građanima, kao simbol lečenja umetnosti tog dana.

Ovaj događaj privukao je pažnju mnogobrojnih građana koji su strpljivo čekali izvođenje himne mladih umetnika Niša. Na samom završetku manifestacije, svi učesnici izveli su kolektivni čin postavljajući grafit, koji je nosio poruku „IZLEČIMO UMETNOST“.

Više slika sa ove manifestacije možete pronaći u našoj galeriji.

Tanja Dimitrijević
nastavnik praktične nastave

Slika: