Volonterska akcija "Zalet"

U petak, 23.09.2016. godine, u prostorijama Beogradske nadbiskupije upriličena je svečana dodela nagradnih vaučera za najbolje volonterske akcije u okviru projekta “Jačanje ekološke i građanske svesti mladih u centralnoj Srbiji”. Projekat su zajednički sproveli Caritas Slovenije i Caritas Beogradske nadbiskupije, a finansirala je Razvojna agencija Vlade Republike Slovenije.

Projekat je započeo 2014. godine i realizovan je u dve celine. Prva celina je bila usmerena na problem zagađenja površinskih voda, a druga je bila usmerena na jačanje građanskog aktivizma i volonterizma među mladima.

Kao završetak drugog segmenta projekta organizovan je nagradni filmski/foto konkurs za sve osnovne i srednje škole na teritoriji centralne Srbije. Tema konkursa je bila „volonterska akcija“, pod sloganom „Korak po korak“. Cilj konkursa je bio da se učenici osnovnih i srednjih škola, uz podršku svojih nastavnika, podstaknu na aktivnu građansku ulogu u društvu i pokretanje volonterskih aktivnosti.

Žiri je odabrao pet pobedničkih akcija koje su nagrađene novčanim vaučerima za kupovinu tehnike po izboru nagrađene škole.

Škola mode i lepote je osvojila četvrto mesto sa petominutnim filmom "Zalet" koji možete pogledati ovde
. Za realizaciju aktivnosti izabran je partner - ustanova za dnevni boravak dece, omladine i odraslih ometenih u razvoju "Mara" iz Niša. Ostvareni su prelepi sadržaji uvažavanja svih različitosti, poštovanja i uvažavanja, obostranog zadovoljstva i radosti.

Na svečanoj dodeli nagrada prisutne učenike, nastavnike i direktore škola pozdravio beogradski nadbiskup i predsednik Caritasa Srbije mons. Stanislav Hočevar, direktor Caritasa Beogradske nadbiskupije, dr Miloje Veljić, a nagrade je uručila otpravnica poslova Ambasade Republike Slovenije u Beogradu, gđa Mateja Norčič Štamcar.