Дуално образовање не желимо да уведемо за цео систем стручног образовања већ само у оним подручијима рада у којима постоји велика потреба привреде, каже Ана Стојановић, руководилац центра за дуално образовање.

Значај дуалног образовања за Србију била је тема састанка који је одржан у Регионалној привредној комори Ниш са директорима нишких стручних школа и представницима Центра за дуално образовање као и представницима ГИЗ пројекта.
Циљ састанка је била промоција дуалног образовања како би се и привредници и школе упознали са свим предностима које овај систем образовања доноси.

" После три године од имплементације имамо прву генерацију ученика која је завршила по овом програму и већ имамо хиљаду ученика који се школују у систему дуалног образовања, у 17 школа и око 60 компанија. Након овог трогодишњег искуства, стекли су се сви услови да дуално образовање постане део формалног образовања" додала је Ана Стојановић.

Закон о дуалном образовању је тренутно у припреми . Ускоро ће се наћи на јавној расправи а сва су очекивања да ће ускоро бити усвојен и односиће се не на ову, већ на наредну школску годину.

Законска решења дуалног образовања подразумевају и одређену финансијску награду за ученике који су на пракси у одређеним фирмама и предузећима јер овим системом учења на раду они такође привредују.

"Тренутни дефицит за кадровима постоји у текстилној, машинској и електроиндустрији и управо су то области рада у којима се и започело са увођењем дуалног образовања", напомиње директор стручне Школе Моде и лепоте, Славиша Михајловић.

Фирме које подржавају овакав систем образовања су спремне и да средњошколцима по дипломирању понуде радна места.