Политику наше земље, да се што пре окренемо дуалном образовању, међу првима у Нишу ће прихватити Школа моде и лепоте. Ова средњошколска установа је, додуше, на неки начин овакво образовање неговала и раније јер школује “људе од заната” – фризере, масере, здравствене неговатеље, козметичке техничаре, маникире, педикире, кројаче, моделаре.

Свих ових заната смо се у једном периоду одрекли, као занимања која нису вредна пажње, јер смо ођедном били одлучили да сви будемо интелектуалци. Лагано им се враћамо, схватајући да једино ова занимања могу да донесу приход и сигурнију будућност. А не треба их омаловажавати – кроз њих ученици постају занатлије, али и прави уметници у послу којим се баве.

„Циљ је да од првог септембра кренемо са дуалним образовањем у нашој школи. Тренутно се раде прилагођени програми и планови за дуално образовање модних кројача, који су нишкој привреди најпотребнији. Турска фабрика „Астратекстил“, која послује у Нишу, до краја 2018 године планира запошљавање 2000 радника, а „Бенетон“ 1000. Они траже људе који знају да раде посао и ми ћемо им такве понудити. Што практично значи да ће деца, која се буду школовала на овом смеру, имати и посао после завршеног школовања“, каже Славиша Михајловић, директор Школе моде и лепоте у Нишу.

Ученици ове школе и сада раде већ од прве године припрему модела, шаблона, онда прелазе на израду дечје и женске конфекције, затим мушке и тешке конфекције и када заврше школовање они су оспособљени да у великим текстилним фабрикама раде било који посао. Њихова предност је и у томе што, поред фабрика, где имају прилику да се запосле, могу да започну И свој бизнис И раде приватни посао.

„План је да се најпре крене са кооперативним образовањем, а онда пређе на дуално – казе директор Славиша Михајловић. Другим речима очекује се да фабрике ученицима изађу у сусрет кроз стипендирање појединих смерова, јер тиме помажу и себи И школи. Деца ће се окретати овим занимањима, а фабрике це имати висококвалификовану радну снагу. Из кооперативног се прелази у дуално образовање, које подразумева да ученици неколико дана проводе у фабрици, а после школовања у њој настављају да раде“.Изгледа да су и ученици схватили предности оваквог школовања. Последњих година примећује се заинтересованост већег броја младих људи за упис у Школу моде И лепоте. Број ученика је ове године за 30 процената већи у односу на претходну а план је да се наредне повећа за јос 50 уценика.

Будућност града и читаве земље је, дефинитивно, у стручним школама које образују и оспособљавају људе за конкретан рад, а не за примаоце разноразних диплома, које после школовања ничему не служе. Свако, ко је имао прилику да тражи посао у иностранстрву, добро зна да тамо нико не пита за диплому, већ прво што пита је…шта знас да радиш. Наша деца, углавном, имају пуну главу теоретског знања и ништа или готово ништа од практичног. Она једноставно не знају да раде. А онај ко не зна да ради, неће моћи ни да заради, ни да нормално живи….самим тим нема напретка са оваквим људима ни за један корак.

Не каже се бадава да “занат злата вреди”. Kада то будемо схватили, схватићемо и да уз посао којим се бавимо, не мора обавезно да стоји звање ….менаџер или штогод слично….вец је много важније да нам титула буде “мајстор у свом послу”.

Извор: www.niskevesti.rs