Индекс чланака


Текстилство и кожарство

Модни кројач – дуално (3 године)

Модни кројачУченик се оспособљава за самостално конструисање и моделовање мушке, женске дечје, спортске и радне одеће. Добије скицу неког одевног предмета од модног креатора, прави кројеве а потом прави први модел који се касније пушта у масовну производњу. Ученици науче да израђују шаблоне за одећу према својим и туђим идејама и оспособљавају се за самосталну израду одеће. Знања и вештине стечене на овом образовном профилу неопходна су сваком модном дизајнеру и креатору.


Здравство и социјална заштита

Здравствени неговатељ (3 године)

Здравствени неговатељЗдравствени неговатељ је смер за вођење хигијене и исхране болесника и функционално зависних особа у кући, здравственим и социјалним установама, праћење здравственог стања и промена код болесника и пружање прве помоћи.

 

Козметички техничар (4 године)

Козметички техничарОбавља стручне третмане коже лица, тела, косе и ноктију. Циљ је нега и улепшавање, а понекад и терапија по савету лекара . У свом послу служи се различитим апаратима и уређајима за козметичку обраду коже, масажерима, лупама за преглед лица и врата, апаратима за стерилизацију, лампама.

Масер (3 године)

МасерСпецијалним покретима руку или уз помоћ апарата, масер примењује посебне технике рада којима ублажава напетост мишића и смирује болове, поправља изглед коже, доприноси опуштању и детоксикацији(ослобађању од штетних материја), хидратацији коже(влажност, еластичност коже) смањењу и уклањању целулита, моделовању фигуре. Медицинском терапијском масажом даје допринос бржем оздрављењу и, свакако, позитивно утиче на расположење својих пацијената. Могу да раде у некој од медицинских установа, рехабилитационим и козметичким центрима или самостално. Добри масери треба да имају усклађене покрете тела, изражену спретност руку, прстију и шаке, гипкост и прецизност. Потребна је и физичка снага.


 Личне улуге

Фризер (3 године)

Женски фризерФризер пружа услуге усмерене на негу косе. Посао фризера укључује прање, шишање, естетско обликовање косе жена и мушкараца. Фризер боји косу, избељује је или нијансира, фенира, увија или исправља. Приликом бојења косе или извлачења праменова припрема хемикалије, наноси их на косу, одређује време њиховог деловања, испира косу и на њу наноси заштитне препарате. Фризери раде у затвореној просторији, стојећи, тако да је пожељно да су у доброј физичкој кондицији. Треба да имају развијен смисао за естетику. Проблем на радном месту могу представљати снажни мириси услед рада са хемикалијама.

 

Педикир и маникир (3 године)

Педикир и маникирПедикир негује и улепшава стопала и нокте на ногама. Такође повремено решава мање медицинске проблеме попут ураслих ноктију и задебљања коже за које није потребна интервенција хирурга. Зато је важно да уме да процени да ли одређени проблем изискује лекарску интервенцију. У свом раду користи различит алат: маказице, кљешта за сечење ноктију, турпије, ножиће за обраду стопала, четкице...Осим алата, за рад педикира неопходан је стерилизатор као и антисептичка средства, разне купке, креме,лакови за нокте. Најчешће ради седећи у погнутом положају.

Маникир се бави негом руку и ноктију. Обавља масажу(ручно и помоћу апарата), ставља паковања, сече и обликује нокте и заноктице. Такође украшава и надограђује нокте. Користи стерилизатор, кадице за потапање руку, лампе за брзо сушење, маказице, клешта, турпије, различите препарате, креме, скидаче лака, учвршћиваче, лепкове за вештачке нокте,разне шаблоне и украсе. Ради у затвореној просторији у седећем положају.